Gyere Te is, Repülj Velünk!

Bemutató repülés vitorlázógéppel

 

bp-sm

Szeretnél pilóta lenni de előbb kipróbálnád a repülést? A legjobb helyen jársz!

 

A vitorlázórepülő szezon tavasszal a jó idő beköszöntével indul és egészen az ősz közepéig tart. Április elejétől október végéig minden hétvégén és ünnepnapon repülünk, amikor csak az időjárás lehetővé teszi. Jó idő – és megfelelő szabadidő – esetén hét közben is szoktunk repüléseket szervezni.

Egy szokványos üzemnapon a csapat reggel 9 óráig gyülekezik a repülőtéren, majd a reggeli eligazítás után a nap hangárpakolással kezdődik. Az eligazításon beszéljük meg a napi feladatokat, gépelosztást, az esetleges földi munkákat, stb. Hangárpakolás után, a napi repülőgép ügyeletesek átnézik a gépeket, majd kihúzzák őket a starthelyre. Az első gép általában 10 körül szokott felszállni.  A nap végén – naplementekor – a gépeket elpakoljuk a hangárba, majd egy eligazítással zárul a nap.

 

Repülni vágyó vendégeinket elsősorban hétvégén és ünnepnapokon 11 és 17 óra közt várjuk, a május elejétől szeptember végéig tartó időszakban, ilyenkor ugyanis több esély van kicsit hosszabb repülésekre is. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ha több főről is lenne szó akkor érdemes telefonálni (1-2 nappal előtte, vagy aznap reggel) hogy biztosan beleférjen az összes felszállás a napba. (A nyári nagy melegben előfordulhat, hogy jóval napnyugta előtt befejezzük a repülést, vagy kora délután szüneteltetjük)

Szeretnénk külön felhívni a figyelmet, hogy bár mindenkit szívesen látunk, időpont foglalást nem tudunk biztosítani, ám elmúlt évek tapasztalati alapján elmondhatjuk, hogy szinte mindig bele szokott férni a repülés, előzetes jelentkezéstől függetlenül. A vitorlázórepülés erősen időjárásfüggő sport, esős idő vagy túl nagy szél esetén nem szoktunk repülni – bizonytalan időjárás esetén sajnos még kevésbé tudunk konkrét időpontokat ígérni. Fontos megjegyezni, hogy bemutató repüléseink elsősorban toborzási célokat szolgálnak.

Érkezés után a starthelyen kell jelentkezni. Érdemes 15-25 perc várakozással számolni a felszállás előtt – ezalatt le lehet ülni a starton és megfigyelni a fel és leszállásokat, illetve klubtagjaink szívesen válaszolnak bármilyen kérdésre.

 

A Repülés

A vitorlázórepülés kipróbálására a legalkalmasabb mód egy iskolakör repülése – kezdő pilótáink is ilyen repülések során tanulják meg a repülőgép vezetést, és jutnak el első egyedüli felszállásukig.

Az iskolakör nagyjából 6 perc időtartamú repülés a repülőtér közvetlen környezetében, ami alatt megtapasztalható a csőrlés nem mindennapi élménye, a környező táj és a vitorlázórepülés szépsége. Csőrlés során kevesebb, mint fél perc alatt jutunk fel 300-350 m-es magasságra!

Megfelelő időjárás esetén – ha lehetséges emelkedni – a repülés meghosszabbítható, megcsodálható Budapest és környéke akár 1000 m-es magasságból illetve bepillantás nyerhető a repülőgépvezetés fortélyaiba is. A repülésekre mindig oktatói jogosítású, tapasztalt pilóta viszi el látogatóinkat.

 

A 6 perces bemutató iskolakör repülés egy 8000 Ft értékű támogatói jeggyel vehető igénybe, az ennél hosszabb repülés további 300 Ft/perc költséggel jár. Fizetni a helyszínen kell, (készpénzben, Forintban) a leszállás után. A fizetésről természetesen nyugtát adunk.

 

Előzetes egyeztetés esetén lehetőség van vontatásból történő felszállásra, ebben az esetben nagyjából 6-10 000 Ft többlet költséggel kell számolni, viszont ilyenkor garantálható a hosszabb repülés gyengébb időjárási viszonyok közt is. (pontos árakat csak konkrét esetben tudunk mondani)

 

 

A Repülõgépek

Ka 7 "Rhönadler"

Kezdő pilótáink ezekkel a kétüléses gépekkel sajátítják el a repülés alapjait. Törzse fém vázas, szárnya fa szerkezetű. Klubunk 4db ilyen repülőgéppel is rendelkezik, a bemutatórepülések is sok esetben ezekkel a gépekkel történnek.

Nagyon jóindulatú, jól vezethető repülő.

PW-6U

Klubunk egyik büszkesége, kétüléses, teljesen kompozit építésű. Elsősorban kezdő távrepülő pilótáink használják, de a bemutatórepülés is nagyszerű élmény vele. Magyarországon csak mi rendelkezünk ilyen típusú repülőgéppel!

Ha a gép szabad a bemutatórepülés ezzel a géppel történik!

További információt és képeket a repülőgépeinkről itt találsz.

Közlekedés a Repülõtéren

A repülőtér megközelítésével és a parkolással kapcsolatos információkhoz kattints ide.

 

A repülőtér két vitorlázórepülőklubnak is otthona, így a pályának mindkét oldalán lehet starthely, de jellemzően a mi starthelyünk a pálya Budakeszi felőli oldalán – a hangároktól távolabbi oldalon – található. A starthelyeket a pálya szélén parkoló startbuszokról és az ott várakozó gépekről lehet felismerni. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik a MÁV Repülőklubé, kérdezz bátran, bárki szívesen segíteni fog. A starthelyek a széliránytól függően lehetnek a pálya északi (út menti) vagy déli (“völgy”) végén is. Ha a pálya út felőli végén a csörlő aggregátorok állnak, akkor a start a pálya másik végén van, ilyenkor érdemes odamenni az aggregátorokhoz, és a kötélhúzó autóval kényelmesen le lehet jutni a startra. A starthelyek ilyenkor fokozott körültekintéssel gyalog is megközelíthetők, de mindig a szegélyjeleken (fehér jelzések a fűben) kívüli területen kell közlekedni.

repter3

Kattints a képre a nagyobb méretű megjelenítéshez!

 

A repülőtéren fontos néhány – ésszerű – szabály betartása a látogatók és a repülő üzem biztonsága érdekében:

Járó hajtóművű gépet megközelíteni szigorúan tilos, és mindig úgy kell helyezkedni, hogy ne akadályozzuk a járművek mozgását, nem biztos, hogy a pilóta lát minket! A repülőgépek nem csak a pályán, hanem pálya és hangárok, állóhelyek közt is gurulhatnak, itt is figyelemmel közlekedjünk. A pályára belépni, azt keresztezni szigorúan tilos és életveszélyes! A repülőgépek gyorsan mozognak, a vitorlázógépeket (a motorhang hiánya miatt) ráadásul fokozottan nehéz észrevenni, ezért a starthelyeket mindig a képen jelölt módon (zöld szaggatott vonal) közelítsük meg.  A pálya megkerülésekor is figyeljünk a gépekre, ha leszálló repülőt látunk, várjuk meg a leszállást, csak utána menjünk át a másik oldalra. Ha egyszerre többen megyünk át a pálya másik oldalára, lehetőség szerint mindig maradjunk egy csoportban.

A repülésvezető és az üzemben résztvevők kéréseit, utasításait tartsuk be, ezek a látogatók és a repülések biztonságát segítik.

 

További információk

Minden a repülést kipróbálni vágyó látogatónknak a felszállás előtt ki kell töltenie és alá kell írnia egy utasjegyet. Utasainkat baleset biztosítás védi, melynek felső határa 250 000 SDR. Ezt meghaladó kártérítési igényt a MÁV Sportrepülő Egyesület nem fogad el. Igény esetén esetleges magasabb összegű biztosítást egyénileg kell kötni.

 

Bármilyen kérdéssel vagy időpont egyeztetéssel kapcsolatban keress minket bátran: Kapcsolat

 

További képeket Galériánkban és facebook oldalunkon találsz. Ha szeretnél többet megtudni a vitorlázórepülésről, kattints ide, ha érdekel kezdő képzésünk menete akkor pedig itt a helyed.